+ Hírek : A chiantinak már csak ötven éve van |
A chiantinak már csak ötven éve van
Bergamo 2004.08.26. 09:58
Már csak fél évszázada van a hírneves olasz vörösbornak, a chiantinak, mert a globális felmelegedés nyomán lehetetlenné válik az alapanyagát adó szőlők termesztése az olasz borvidékeken.
A klímaváltozások előrejelzései nyomán az olasz klasszikus chianti - akárcsak a barolo borfajta - várhatóan nyomaiban sem fog hasonlítani a régire, a hőség és az esőzések nyomán az olasz szőlőből készült bor elveszti jellegzetes bíborszínét, testességét és bukéját, s alighanem emelkedik alkoholtartalma. Az olasz borászokat vajmi kevéssé vigasztalja majd az az amerikai szakértői-kutatói jóslat, hogy 50 év múlva majd a brit szigeteken lesz a legjobb a pezsgő. A borúlátó amerikai elemzést egy firenzei klíma-kongresszuson ismertették. A tanulmány nem sok jót ígér más vizsgált borvidékekre nézve sem, miután a múlt század második felének klímaingadozásait elemezték a chilei, dél-afrikai, ausztráliai és olasz területeken, összesen 27 körzetben, s e tendenciák alapján vázolták fel az évszázad közepére e szőlőültetvényeken várható változásokat. Gregory Jones, a Dél-Oregon egyetem professzora firenzei előadásában azt jósolta, hogy a chianti borvidékein átlagosan két fokot emelkedik majd a hőmérséklet 2050-re, s ezért, valamint a fokozódó szárazság miatt csökken majd az itt honos szőlőfajták kártevőkkel szembeni ellenálló képessége. A bor minősége így már nem lesz a régi, még ha technológiai változtatásokkal még lehet valamit javítani: minden egyes Celsius-fok emelkedés nyomán - a tengerszinttől mért magasság tekintetében - 150 méterrel feljebb kell vinni az ültetvény-sávokat. Az amerikai klímaszakértő ugyanakkor azt jósolta: a század közepén német területen lehet majd igazi chiantit előállítani, míg a francia pezsgő minőségét a brit szőlők adják majd meg. A chiantit termelő toscanai gazdák szövetségének vezetői vitathatónak tartják az amerikai kutatók jóslatait, de elismerték, hogy az utóbbi években máris változott a klíma. Rámutattak, hogy idén is kitűnő szőlőterméssel számolnak, de azt sem hallgatták el, hogy egy a szárazságot jobban tűrő szőlőfajta kinemesítésén fáradoznak. A chianti Firenzétől délre elterülő hazájában 584 borász tevékenykedik 7151 hektárnyi szőlős területen. A chianti classico néven ismert vörös borból évente mintegy 500 millió euró értékben forgalmaznak. |
|
|